Biskup Malý: Doporučuji výstavu satanisty

Světící biskup pražský vystupuje každý měsíc v pořadu Českého rozhlasu Jak to vidí. O pravém Bohu či katolické víře nemluví téměř nikdy, zato vždy dává posluchačům „kulturní tipy“.

V prosinci 2014 doporučoval výstavu satanisty Josefa Váchala, „kde jsou nádherné jeho grafiky, tam jsou samí ti čertíci…“. Dodejme, že poslední Váchalův grafický cyklus nese název Zednářské stupně. Závěrem Msgr. Malý uvedl, že se musel srdečně zasmát, když se paní ve vrátnici galerie divila, že jako biskup jde na výstavu satanisty. Poslechněte si sami:

Váchalovo dílo Ukřižování Ježíše, sem vkládat nebudeme. Je natolik blasfemické, že není vhodné je reprodukovat ani z dokumentárních důvodů. Pán Ježíš je zde zobrazen s odhaleným mezinožím, přičemž se jeví, že nemá mužské přirození.

? (1920)

? (1920)

Satanu – báseň s deseti obrazy J. Váchala (1926)

Satanu – báseň s deseti obrazy J. Váchala (1926)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/web/virtuals/121425/virtual/www/domains/kronika.ikatolici.cz/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

14 komentářů u “Biskup Malý: Doporučuji výstavu satanisty

    • Tak tohle je už příliš!! Pan Kardinál Duka o tom neví? otřesné co světicí Biskup doporučuje a také v TV pořadech vystupuje bez kolárku,což by opravdu měl….nelíbí se mně jeho postoj …neměl by zastávat funkcí Biskupa.

  1. Nepřekvapuje mně to! U pana biskupa jsem už zvyklý na ledacos, i jeho návštěva je v souladu s jeho prozednářským postojem. Hanba takovým „biskupům“.

    • Máte pravdu, pane Malý. Nejsou to řádní biskupové, jsou to neřádní biskupové, čili neřádi. (Mohu-li osobnější dotaz – Vaše příjmení je jen shoda?)

    • Vážený pane Malý, k Vaší replice na pana Vratislava bychom rádi poukázali na fakt, že katolická politika nemůže nikdy existovat bez katolického náboženství a pokud chcete podporovat mravnost v politice, o obranu přirozeného mravního řádu, potom se bez náboženství neobejdete. Ostatně nejsme si jisti, že NSJ něco skutečně dělá, když její činnost je redukována na články z různých zdrojů, i řeholníků z Pidhirek, pokud tyto jsou z politického ranku. Monarchia Catholica.

  2. Sám Josef Váchal říkal, že: „Svět se řítí do ďáblovy řiti.“
    Obávám se, že otec biskup tam mnohým pomáhá…

  3. Tohle mě opravdu velmi rozrušilo. Jako student dějin umění nemůžu s tímhle souhlasit, o dílech perverzních umělců se učím jen z povinnosti a vždycky mi je z toho zle. Zřejmě už nikdy nepůjdu na Mši slouženou Václavem Malým.

  4. Znáte vůbec celé dílo Josefa Váchala? V mládí se přátelil a spolupracoval s Jakubem Demlem (dřevoryty ke knize Kateřiny Emmerichové, geniální Hrad smrti), inspiroval Bohuslava Reynka, spolupracoval s Josefem Florianem ve Staré Říši (Bloy: Spása skrze Židy). Je pravda, že ve středním věku z katolické církve vystoupil a často se rouhal, inspiroval se spiritismem a magií, ale vzápětí toto vše zase geniálně karikoval. Miloval zvířata a napsal krásnou knížku o sv. Františkovi. Prosím nezjednodušovat, silně to zavání manicheismem!

    • Váchal v určité fázi svého života vytvořil blasfemická díla, tato výstava je prezentuje a bp. Malý na tuto výstavu zve. Co je na odsouzení těchto faktů zjednodušujícího nebo manichejského? Hříšnost uvedeného a způsobené pohoršení nijak nezmění to, s kým se Váchal v mládí kamarádil. Kdyby J. E. zvala na výstavu Váchalových dřevorytů k Demlovi tak nikdo neřekne ani popel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *